16 maart 2015

Jampie

Jampie doet niet aan sociale media.
Jampie is niet ouderwets of zoiets. Hij heeft niets met computers. Het is een gedoe en het kost teveel tijd. Jampie kijkt liever om zich heen.
'Wie lacht niet die de mens beziet'.
Regelmatig loop ik met hem mee en plaats berichtjes via mijn Twitteraccount. Jampie vindt het niet erg.
De berichten bezorgen hem een glimlach. 'Je doet maar', zegt Jampie. 'Ik ben een beroemdheid'.
Iedereen kent Jampie.


...en terwijl ik het eerste bericht tik, bestelt Jampie zijn tweede flesje donker bier en zoekt hij met zijn verrekijker naar een bootje van een Urker visser.
Jampie's belevenissen zijn openbaar en
je kunt ze vinden als je klikt op het woordje: @BlaauwOostwold.


Jampie zoekt voor zichzelf naar uitdagingen. Provoceren doet hij weleens, maar niet bewust.
Hij leeft een beetje in zijn eigen vrije wereld. Jampie is nog niet van de digitale wereld.
Wellicht komt dat nog, maar voorlopig niet. Maar ook Jampie gaat zich gaandeweg misschien ook op dat gebied ontwikkelen. Het past vooralsnog niet bij zijn karakter. Jampie heeft dus ook geen gezicht. Er bestaat niet echt een beeld van Jampie. Maar hij is er wel en veel mensen kennen hem.
Jampie bestaat gewoon.

Zijn doen en laten kenmerken zich in logica, diepe gedachten, maar soms is zijn gedrag niet voor de hand liggend. Hij lust wel een biertje en bezoekt zijn stamcafé met regelmaat. In de zomer pakt hij een terrasje bij het strand of in 'Stad'. Zijn stad. En als hij naar Groningen gaat, dan reist hij het liefst met de bus of met de trein. Dat is handiger en kan hij ook een biertje drinken. 


Hij kijkt naar TV-series, maar hij is niet echt geïnteresseerd in documentaires en nog minder in nieuwsberichten. Politiek en gesjoemel bij banken en verzekeringen beperken hem. Dat soort zaken maakt hem immobiel. Dat laat hij niet toe. En toch heeft Jampie een helder, maar eigen beeld van de wereld. Heeft Jampie spaargeld in een oude sok of ...

De bioscoop bezoekt hij af en toe. Hij is gek op actiefilms, maar 'Tirolers' hebben zijn voorkeur. Verder houdt hij zich bezig met de dagelijkse, zeg maar: zijn dagelijkse dingen. De gebeurtenissen in zijn dorp hebben zijn aandacht. Hij ziet en hoort het allemaal. Jampie neemt het in zich op en zijn mening houdt hij voor zich. Hij volgt de weg van de vrijheid. Vrij zijn.. in woord en daad. Hij is zichzelf en vanuit die visie staat hij ook in het leven. Hij bewandelt zijn eigen pad en wordt daarbij niet gehinderd door wie of wat dan ook. Wellicht haalt hij de brommer nog eens uit zijn schuurtje. Lekker toeren in de leren motorjas van zijn grootvader. Misschien heeft hij geen brommer en is het een solex. 

Jampie kent honderden mensen van gezicht en velen bij naam. Bekenden zijn geen vrienden. 
Slechts enkelen kennen hem zoals hij echt is. Zijn vrienden. De rest vindt hem een vreemde eend, mag hem graag en heeft respect voor Jampie. 

Hij houdt van water. Hij fietst of wandelt regelmatig rond het Oldambtmeer. Ook zit hij weleens bij de waterkant. Hij geniet dan van de vogels, van de eendjes en van de ondergaande zon. Lekker filosoferen. Oldambtster klei en de polders. Daar houdt hij van. Over de waker en de blik over de Dollard richting Torum, de Eems en richting Emden. Een kijkje bij het Ambonezenbosje of hij fietst naar Nieuwe Statenzijl. En daar stapt hij af en toe en onverwacht over de landsgrens. Lekker spannend. Illegaal de grens over... In het dorp vertelt hij met gevoel voor drama over zijn avonturen in Duitsland.

Hij heeft een bijzondere of opvallende kijk op de wereld. Past hij wel in deze maatschappij?
Tijdens de gymlessen op de Lagere School moesten alle kinderen over de bankjes lopen.
Jampie was degene die met één been op de grond en met het andere been op de bank zijn weg vond. Toch, net als alle vriendjes en vriendinnetjes, kwam hij aan het einde van het bankje uit.
Later in het Voortgezet Onderwijs haalde Jampie op het vak Wiskunde vaak net een voldoende. Nagenoeg alle antwoorden had hij goed, maar de berekening niet.
Niet
conform de regels van de leraar. 

Heeft hij dan toch een auto in zijn schuurtje? Wellicht...

Iedereen kent Jampie. En daarom verschijnt hij zonder meer en onverwacht bij bijzondere, officiële gelegenheden of zie je hem bij een opening van een expositie. Heeft Jampie wel een uitnodiging gehad? Het maakt niet uit. Hij verschijnt op het moment als iets hem op een één of andere manier interesseert. Bij de ceremoniemeester leidt dat menigmaal tot paniek. Niemand durft hem echter te weigeren. Had hij uitgenodigd moeten worden? Achteraf blijkt Jampie door het feestvarken, door het bruidspaar of door de directeur mondeling uitgenodigd te zijn. Paniek om niets. Hij is er gewoon, maar hij kan voor het officiële deel ook zo maar weer verdwenen zijn.

Soms, als het hem te gortig wordt, dan doet hij een masker op. Hij kan dan toch zichzelf zijn, maar incognito. Volgens hem valt hij dan niet op. Hij wil er niet bij horen. Dus gaat hij, met zijn masker op, buiten de groep staan. Op die manier valt hij echter juist wel op en krijgt hij alle aandacht. Hij vindt dat, net als iedereen, toch wel leuk. 

Heeft Jampie een relatie? Is hij getrouwd? Is Jampie religieus? Is hij Koningsgezind? Misschien wel. Misschien niet. Jampie spreekt met een dialect, maar hij draait zich ook zomaar om. Het Nederlands is geen probleem. Engels, Spaans, Frans, Duits. Er zijn tijden dat hij zijn hand er niet voor omdraait. Het zou dus best zo kunnen zijn, dat de Jampie die ‘jij’ kent zich in het Brabants uit. Trouwens voor hetzelfde geld niet.  

Jampie wordt door mij vertegenwoordigd op Twitter. Jampie doet (nog) niet aan computergedoe.
Via het account @BlaauwOostwold, maakt iedereen kennis met Jampie. De lezer mag zelf uitmaken wat hij of zij in de korte quotes leest. Het stimuleert de fantasie wellicht. De Twitterberichten kunnen kleine woordspelingen bevatten. Soms bevat een berichtje een speling in de spelling of in de logica. Daar waar je met een glimlach naar kijkt en waarvan je zou kunnen denken…: "Wat bedoelt Jampie precies?" "Ken ik Jampie wel of ken ik hem niet?" De Twitterberichten zijn vooral bedoeld om een geluksmoment, een glimlach, te scheppen.  Of zoals Jampie zou kunnen zeggen: ‘Wie lacht niet die de mens beziet.' De Twitterberichten komen uit het niets. De Jampie-quotes worden onregelmatig geplaatst en de berichten hoeven niet perse met iets actueels te maken hebben. Het kan wel.
Bewust of onbewust. Jampie volgt zijn eigen weg.

“In elk dörp woont wel n Jampie”. Zo kondigde Benni, zanger van de Groningstalige Rok en Lolbend De Pompers,  zijn nummer ‘Jampie’ ooit eens aan. Jampie heeft dus een eigen lied. Toch zijn er bijna geen overeenkomsten tussen ‘onze’ Jampie en de Jampie van het lied. Natuurlijk wonen er, vooral in het Noorden van De Nederlanden, vaak een Jan, Piet, Klaas, Geert en wellicht zelfs een Gerrit. Jampie vertegenwoordigt ons. De mensen in het dorp of in een wijk. Ieder heeft wel een deel van Jampie in zijn of haar karakter. Dat maakt Jampie herkenbaar, maar ook grappig en vaag. Onze Jampie is nu eenmaal een dorps- en zelfs wellicht een stadsgezicht. Ieder dorp heeft dus wel een Jampie. 

Onze Jampie dankt zijn naam aan de eenvoud. Zijn ouders noemden hem Jan Maarten Pieter. Een hele mond vol dus. Jaren later, toen hij volwassen was, voegde hij er zelf iets aan toe: “Zeg maar Jampie”.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten